Thursday, 28 June 2012

Untung Besar Punya Pasal - Rumusan

Artikel yang disiarkan di sini jelas menyatakan pendirian penulisnya yang "sangat membenci perkauman dalam apa jua bentuk – terang terangan, tersembunyi, secara halus dan semuanya. Sikap lancang sekumpulan rakyat Malaysia berketurunan Cina yang terlampau cauvinis dalam urusan perniagaan terlampau bersifat perkauman. Amat keji sekali!"

Penulisnya juga melihat bagaimana mereka mengkritik Mahathirisme, Ibrahim Ali dan Perkasa kerana menuduh DAP sebagai anti Melayu, anti raja, pro republic, anti langkah langkah afirmatif dsbnya demi menakut nakutkan pengundi Melayu supaya merasakan tiada pilihan lain selain UMNO/BN. Namun, pada masa yang sama, mereka pula melabelkan setiap isu yang melibatkan UMNO dan Syed Mokhtar Bokhari sebagai perkauman.

Seterusnya penulis ini juga meragui apa sebab sebenar Robert Kuok meninggalkan perniagaan gula dengan tergesa gesa. Benarkah Robert Kuok dipaksa sedangkan dia menjual sahamnya pada harga pasaran semasa. Penilus juga menekankan bahawa kerajaan telah memberi subsidi tepung, minyak dan gula kepada Robert Kuok selama 50 tahun yang berjumlah berbilion ringgit setiap tahun.

Dalam hal ini, perniagaan siapa yang mengaut keuntungan yang dibiayai pembayar cukai?

Melaga lagakan Gardenia dengan Robert Kuok dan roti Massimo keluaran FFM kemudian menuduh UMNO memulas tangan dan meminggirkan kepentingan perniagaan orang Cina adalah tuduhan tidak berasas. Buat masa ini, Gardenia mendapatkan bekalan tepung berformula dari keluarga Teh di Perak. Beberapa pembekal utama lain dimiliki Indonesia dan Australia.

Jadi dari mana datangnya cerita yang perniagaan kepunyaan orang Cina Malaysia dirampas oleh kerajaan/UMNO?

Mereka yang berkempen memboikot Gardenia menghina akal rakyat Malaysia dengan menceduk gambar tikus mati dalam roti dari akhbar The Telegraph, UK dan menyiarkannya di Facebook.

Ada ke rakyat Malaysia yang begitu pendek akal untuk mempercayai helah bodoh begitu?

Penulis artikel ini juga menyebut pihak polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia hampir menyiapkan siasatan mereka. Pastinya tidak lama lagi, identiti mereka yang amat rasis ini akan terbongkar dan mereka akan didakwa.

Mari lah kita sama sama berdoa semoga kebenaran akan muncul dan menghapuskan pembohongan.

Agaknya kalau orang Melayu pakat pakat boikot barangan keluaran FFM seperti dalam gambar di bawah ni, apa reaksi rakyat Malaysia?

Cuba pakat boikot minyak Sri Murni tapi ramai ramai pakat beli minyak SAJI keluaran Felda. Jangan beli tepung gandum cap sauh dan cap kunci tapi beli cap Bunga Cempaka keluaran Malayan Flour Mills kepunyaan keluarga Teh. Pakat beli sadin cap Ayam.Boleh?


1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete